Menu

Our publications

Featured article image

9.01.2021

Μια πρόβλεψη για τις επόμενες δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης

Το τελευταίο διάστημα έχουν απασχολήσει εκτεταμένα την αγροτική επικαιρότητα οι προσκλήσεις που πιθανολογούνται ότι θα προκηρυχθούν κατά τη μεταβατική περίοδο της ΚΑΠ που έχει ξεκινήσει. «Νέες προσκλήσεις για βιολογική γεωργία το 2021», «Με διπλάσιο ποσό ενίσχυσης ανά δικαιούχο και περισσότερες δεσμεύσεις το πρόγραμμα Νέων Αγροτών», «Κατά προτεραιότητα η ενεργοποίηση Σχεδίων Βελτίωσης από το 2021», είναι μόνο μερικοί από τους τίτλους των προηγούμενων ημερών.

Featured article image

11.12.2020

Η μεταβατική περίοδος 2021-2022 πριν τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική

Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται την 1.1.2023, καθυστερώντας 2 χρόνια την αρχικά προγραμματισμένη εκκίνησή της. Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στην ατυχή συγκυρία το Ευρωκοινοβούλιο και η Επιτροπή να αλλάξουν το 2019, εξαιτίας των ευρωπαϊκών εκλογών, που μετατόπισαν χρονικά τις διαπραγματεύσεις και αφετέρου στα πολλά ερωτηματικά που προέκυψαν από τα κράτη-μέλη κατά την εκπόνηση των Στρατηγικών τους Σχεδίων.

Featured article image

19.11.2018

Μήπως υπάρχει πρόβλημα με τις Ομάδες Παραγωγών στην Ελλάδα;

Στις αρχές Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε το μέτρο 9 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που αφορούσε στη χρηματοδότηση για τη σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών (Ο.Π.) ύστερα από περίοδο σχεδόν 10 μηνών (υπενθυμίζουμε ότι το μέτρο προκηρύχθηκε στις 8 Ιανουαρίου). Σκοπός του μέτρου ήταν η στήριξη συλλογικών σχημάτων με σκοπό τον προσανατολισμό της παραγωγής στις συνθήκες της αγοράς και τη συγκέντρωση και διάθεση της προσφοράς και, κατά γενική ομολογία, ήταν ένα μέτρο το οποίο έτυχε ευρείας δημοσιότητας και προβολής το προηγούμενο διάστημα.

Featured article image

1.07.2017

Χρ. Καρατζάς: «Διαδικασία αναγνώρισης Οργανώσεων Παραγωγών (Ορ.Π.), Ομάδων Παραγωγών (Ομ. Π) και των Ενώσεών τους (Ε.Ο.Π.)», Σχολιασμός ΥΑ 397/18235

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η νέα Υπουργική Απόφαση που αφορά στη διαδικασία και κυρίως στα κριτήρια αναγνώρισης των Οργανώσεων Παραγωγών (Ορ.Π.), των Ομάδων Παραγωγών (Ομ. Π) και των Ενώσεών τους (Ε.Ο.Π.) (για τους σκοπούς του κειμένου οι Ορ.Π. και οι Ομ.Π θα αναφέρονται συνολικά ως Ο.Π.). Για την απόφαση αυτή υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον από τις αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις δεδομένου ότι το μέχρι πρότινος νομικό πλαίσιο κάλυπτε μόνο 4 ομάδες προϊόντων, από τις 24 που προβλέπει συνολικά ο Καν. (ΕΕ) 1308/13.

Featured article image

1.01.2017

Χρ. Καρατζάς: Η συνεισφορά των Οργανώσεων Παραγωγών στο γαλακτοκομικό τομέα

Πρόσφατα παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Έκθεση για την εξέλιξη της κατάστασης της αγοράς στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων[1]. Η έκθεση αυτή, που βασίζεται στις απαντήσεις των κρατών μελών σε ένα δομημένο ερωτηματολόγιο, παρουσιάστηκε 2 χρόνια νωρίτερα από την αρχική της πρόβλεψη εξαιτίας της εξαιρετικά δυσμενούς κατάστασης που έχει περιέλθει η αγορά του γάλακτος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και της απότομης πτώσης των τιμών του αγελαδινού γάλακτος (όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα).

Featured article image

4.04.2016

Οργανώσεις vs Ομάδες Παραγωγών

Τα τελευταία χρόνια γίνεται συχνή αναφορά στον όρο «Οργανώσεις ή Ομάδες Παραγωγών» με τρόπο που αρκετές φορές υπάρχει σύγχυση για το αν πρόκειται για το ίδιο πράγμα ή αν έχουν κάποια σχέση με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Η αναφορά στις Οργανώσεις και στις Ομάδες Παραγωγών είναι αρκετά παλιά στην εθνική και κοινοτική νομοθεσία και ουσιαστικά πάντα παρέμεναν δύο διαφορετικές νομικές οντότητες. Η βασική τους διαφορά είναι ο βαθμός οργάνωσης που επιδρά τόσο στον αριθμό των μελών τους όσο και στην επιχειρησιακή τους ικανότητα.

Agrenaos. © All Rights Reserved.

Designed and developed by sometimes studio.